Categorieën
Home Nieuws

Nieuwsbrieven

EK© – archief:

Het nieuws haalt ons alle dagen in… we delen graag wat er zoal speelde de afgelopen tijd.

Categorieën
Home Nieuws

Maak samen een plan

Eigen Kracht Centrale is een burgerinitiatief waarbij mensen in een moeilijke situatie de kans vragen hun zorgen te delen met familie, vrienden en kennissen om zo een plan van aanpak te maken.
We doen dit door deze mensen bijeen te brengen op een Eigen Kracht-conferentie.

Categorieën
Home Nieuws

Nieuwsgierig om als vrijwilliger aan de slag te gaan?

Online infomoment elke eerste donderdag van de maand.
Vooraf aanmelden is niet nodig.
Start 19.30u. Einde +/- 20.30u.
Inloggen kan vanaf 19.15u door te klikken op onderstaande link
(of kopiëren naar browser)

https://us06web.zoom.us/j/82750333765

Categorieën
Home Nieuws

Burgers aan zet

We zijn 1 van de 5 partners in het samenwerkingsverband “BurgersAanZet”. Deze organisaties werken krachtgericht en netwerkversterkend via voornamelijk vrijwilligers. We geloven in de weerbaarheid en creativiteit van mensen. We geloven in ieders vermogen om samen met anderen hun leven invulling te geven en het in handen te houden. Wat we precies doen binnen “BurgersAanZet” kan je vinden op de website? www.burgersaanzet.be

 

Categorieën
Home Nieuws

online info-momenten voor professionals

Beste collega’s, partners en andere EK©-geïnteresseerden,

Met veel enthousiasme lanceren we nieuwe online info-momenten voor professionals.

Voor wie? Elke hulpverlener of professional die informatie wil over Eigen Kracht Conferenties of een concrete vraag heeft.  

Wat? In de infosessie zal een medewerker uitleg geven over onze visie en methode, komen voorbeelden van concrete EK©-trajecten aan bod én is er ruimte voor het stellen van al je vragen.

Wanneer?  Iedereen is van harte welkom op één van de volgende momenten:  

  • 19 december van 9.00u tot 10.00u
  • Nieuwe data voor 2024 kan je vinden in de kalender voor professionals

Hoe? Wil je graag deelnemen aan één van deze momenten? Vooraf aanmelden is niet nodig, je kunt op het gekozen moment direct aansluiten via onderstaande zoom-link:

https://us06web.zoom.us/j/89448797308?pwd=ZlhtRmNJQlpCVlhWWEdjQkFtaExOZz09

Vergadering-ID: 894 4879 7308

Wachtwoord: 801864

Categorieën
Vrijwilligers

Vacature voor vrijwilliger

Wij delen het graag én misschien voel jij daar ook iets voor? Via deze link heb je alvast een actuele vacature en bijhorende info:
Vacature_Eigen_Kracht_Coördinator.pdf .

Er wordt stevig beroep gedaan op onze Eigen Kracht-coördinatoren! (EK-co). Dat betekent ook dat wij altijd uitkijken naar kandidaten die zich graag inzetten voor medeburgers.

Je kan op eigen tempo aan de slag: je organiseert jouw eigen agenda.

Jouw bijdrage aan je buurt, mensen om je heen en in ruime zin; de maatschappij, maakt een wezenlijk verschil. Laat dus van je horen :-)

Mocht je meer vragen hebben?
Bel Mieke op 0485 06 27 54.
Of mail naar werving@eigenkrachtcentrale.be

Categorieën
Vrijwilligers

Gelezen en Geraakt

Je netwerk verliezen is als een stuk van jezelf verliezen. Voor personen in detentie is het bijzonder moeilijk om verbinding te blijven houden met familie en vrienden. Na de vrijlating sta je er vaak alleen voor, zonder steungevende mensen, zonder plan voor de toekomst.

Als Eigen Kracht Centrale raakt ons dat en stellen we ons de vraag: Hoe zou het zijn voor een gedetineerde om in aanloop naar de invrijheidsstelling samen met zijn informele netwerk een plan te maken voor de toekomst? Een plan waaruit blijkt op welke positieve kwaliteiten er kunnen ingezet worden en welke valkuilen er moeten vermeden worden? Wat zou het kunnen betekenen als een gedetineerde vrijkomt en zich ondersteund voelt door belangrijke anderen?

Ons lijkt het alvast een fundamenteel recht te zijn én een kans om het na de detentie anders te doen… En zo een stuk van jezelf terug te vinden.” (E.D.)

Het Vrijdagverhaal:
– We kregen een vraag vanuit een gevangenis, van Marco, een jongeman van 20 man die contact wilde met zijn familie. Hij had ze niet gesproken sinds de veroordeling en wilde in contact komen en blijven, tijdens en na de detentie.

Onze contactpersoon bij de gevangenis zorgde ervoor dat de coördinator de Marco kon bezoeken. Die vertelde open over wat er gebeurd was en wat hij had gedaan. Hij zat onder andere vast voor ernstige mishandeling van een oom, met wie hij het daarvoor altijd goed kon vinden. De coördinator bezocht eerst zijn ouders. Die waren enorm geraakt door het feit dat hun zoon dit wilde doen. Ook de rest van de familie was blij dat er iets gebeurde. Sommigen gaven aan dat ze hem misten. Anderen waren bang als Marco vrij zou komen. De coördinator moest steeds terug naar de Marco als hij iemand had bezocht. Door de procedures duurde dat lang en verloor Marco de moed. De dynamiek van de voorbereiding moest erin blijven. De contactpersoon bij de gevangenis werkte hierin geweldig mee door afspraken snel mogelijk te maken.’ Ook werkte de gevangenis mee door de Marco verlof aan te bieden voor de conferentie. Hij vond het spannend. Hij had veel verdriet over het leed dat hij zijn oom, maar ook zussen en nichten had aangedaan. Marco was heel bang dat hij niets zou durven zeggen en had daarom alles opgeschreven in een brief, die hij voorlas op de EK-c. De middag begon bijzonder, omdat zijn oom hem kwam halen bij de gevangenis om naar de bijeenkomst te gaan. In de eerste ronde zei de oom: ‘Het is een nieuwe kans. Toen ik hoorde dat Marco in gesprek wilde met ons allemaal, wilde ik hem die kans geven’. De anderen sloten hierbij aan en daardoor lukte het om een plan te maken met afspraken over de manier van contact houden en ook over wat te doen op het moment van vrijkomen.-

Waarom dit verhaal van een gedetineerde of veroordeelde? Omdat mensen na het tuimelen in neerwaartse spiraal, ook weer naar boven dienen te klauteren. Met de ondersteuning van ‘een netwerk’ vinden mensen vaak de nodige moed om positieve stappen te ondernemen.

Met de verwijzing naar Brecht Verbrugghe, huisarts in de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel, die een dagboek bijhoudt over indringende ervaringen daar, willen we aanpikken op een realiteit.
Fragment uit zijn opiniestuk (Deze opinie verscheen eerder op: sociaal.net, en beweging.net):

Gevangenis maakt het erger
Weinig van deze problemen worden structureel aangepakt in de gevangenis. Integendeel, de gevangenis behoudt en versterkt ze vaak.

‘In de gevangenis verliezen mensen hun netwerk, soms hun gezondheid.’
De gevangenis concentreert problemen en probleemgedrag, ze isoleert, stigmatiseert en straft vaak zonder herstel. Tegen de verveling en de eenzaamheid zijn drugs een bekend coping-mechanisme. Mensen verliezen er hun netwerk, soms hun gezondheid, families verliezen hun inkomen. —

Het netwerk herstellen, verbinden, zoeken, mobiliseren en vooral betrekken in het vinden van oplossingen, is een rode draad in de aanpak van Eigen Kracht Centrale.

Categorieën
Nieuws

2023-2 EKC-Nieuwsbrief juni 2023

Sorry you have no rights to view this entry!

Categorieën
Home Nieuws

Werken bij EK©

Eigen Kracht Centrale vzw werkt al meer dan 15 jaar rond het organiseren van Eigen Kracht-conferenties voor gezinnen. In een Eigen Kracht-conferentie worden alle belangrijke personen rond iemand samengebracht in een bijeenkomst om samen een plan uit te werken dat een oplossing geeft voor een gezin of persoon. Het gaat om familie, vrienden, buren …

Het Eigen Kracht-plan is het resultaat van de bijdrage van elk van de mensen die in de eigen kring besluiten wie wat concreet gaat doen om het gestelde probleem op te lossen. Regelmatig wordt ook professionele hulpverlening betrokken als dit nodig is om de kring te ondersteunen. Ervaringen tonen aan dat zo’n conferenties vaak tot verrassende en creatieve oplossingen kunnen leiden voor probleemsituaties. Door deze werkwijze worden verborgen krachten binnen de context geactiveerd. De vrager om hulp behoudt ook maximaal zelf de regie over zijn eigen leven, dus ook zijn waardigheid. Ook dat werkt aanmoedigend voor iedereen in de kring.

Categorieën
Vrijwilligers

Infomomenten voor nieuwe vrijwilligers

Word jij vrijwilliger bij EK©?
 
Als je wil weten of EK© iets voor jou is… Volg dan één van onze infomomenten:

  • Elke 1ste donderdag van de maand is er een online info-moment. Start om 19.30u einde rond 20.30u.

Deelnemen kan via deze Zoom-link

Categorieën
Vrijwilligers

Toen mama stierf…

Toen mama stierf…
Een moeder van 2 tienerdochters had niet lang meer te leven, toen de Eigen Kracht Centrale werd opgebeld door de sociaal werker vanuit de instelling waar de moeder de laatste maanden van haar leven doorgebracht had.
Korte tijd na het telefoontje, zat de coördinator met de familie samen. Het idee van een Eigen Kracht Conferentie sprak hen aan. De conferentie zou gaan over hoe er zorg kon worden voorzien voor de meisjes die 5 jaar voordien ook al hun vader verloren hadden.
Tijdens de volgende dagen zou een voogd aangesteld worden voor de kinderen. Er restte de coördinator slechts 8 dagen voor de voorbereiding van de conferentie! Ze ging onmiddellijk aan de slag met de lijst van contacten die ze tijdens het eerste gesprek met de familie gekregen had.
Het gesprek met de dochters verliep heel emotioneel, ze waren jammer genoeg intussen wees en hadden de laatste maand bij familie doorgebracht. Ze wensten vooral hun dichtste vrienden uit te nodigen. Samen maakten ze de uitnodigen, kozen ze de locatie, de muziek en de catering.
Alle genodigden woonden de conferentie bij, zelfs de kinderen van een nonkel die in Duitsland verbleef. In totaal waren er 17 volwassenen en 10 kinderen. De conferentie duurde lang en was heel ontroerend. De familie werd het uiteindelijk eens over een voogd voor de kinderen. Velen boden ook één of andere vorm van zorg aan voor de 2 zussen. Alle betrokken spraken af na enkele dagen terug samen te komen waarna ze de nodige informatie rechtstreeks aan de sociaal assistent zouden doorgeven.
Enkele dagen later kreeg de coördinator een telefoontje. De familie liet haar weten dat ze haar dankbaar waren voor de hulp bij de organisatie, en vooral bij de voorbereiding van de kinderen en de aanwezigheid van een deskundige in erfrecht bij het informatief gedeelte van de conferentie.