Samenwerken met EKC als Professional? Het kan!

Een Eigen Kracht-conferentie is een besluitvormingsmodel dat belangrijke burgerrechten wil garanderen: het recht van mensen om de eigen regie te behouden over het leven en het recht om het eigen netwerk van familie en bekenden te betrekken.

Onze trajecten zijn snel inzetbaar en op uiteenlopende situaties van toepassing.

Volg een online infomoment  Schrijf iemand in voor een EK-traject

EKC EKC icon 5

Een Eigen Kracht-traject door de ogen van een professional

1. Een uitdagende situatie

Een persoon komt bij jou langs en spreekt over een uitdagende situatie of kwestie uit zijn/haar leven (bijv. de plaats van het kind bij een echtscheiding, schooluitval, pesten, een ziek gezinslid, financiële problemen, verslaving,…). Je gelooft in de kracht van samenwerking tussen mensen en wil hen de kans geven om eerst zelf samen een plan van aanpak te maken.

Jouw rol als professional

Je bespreekt de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie met de betrokkene(n) en helpt hen de voor- en nadelen afwegen.

2. Aanmelding

De persoon die jij begeleidt, beslist om een Eigen Kracht-traject een kans te geven en vraagt jou wat de volgende stappen zijn. Jullie surfen samen naar www.eigenkrachtcentrale.be en zien dat je je rechtstreeks via de website kan aanmelden voor een traject. Jullie vullen het formulier in en sturen dit op naar ons.

Jouw rol als professional
Je denkt mee na over een goede, open vraag voor de conferentie. Wanneer gewenst help je de hulpvrager bij het invullen van het aanmeldingsformulier.

3. Voorbereiding

De aanmelding is goed aankomen waarna iemand van onze organisatie de aanmelder (jijzelf of de persoon die je begeleidt) contacteert om het verloop van de samenwerking uit te leggen en eventuele vragen te stellen. Vervolgens matchen wij een vrijwilliger met het betrokken individu/gezin en gaat het traject van start. De details van onze werkwijze lees je hier.

Jouw rol als professional

Als het uiteindelijke plan van de familie aan bepaalde eisen moet voldoen, zorg je dat die basisvoorwaarden helder zijn geformuleerd. Tot slot motiveer je collega’s om te vertrouwen op de kracht van het betrokken netwerk om een plan te maken.

4. Conferentie

Tijdens verschillende gesprekken tussen onze vrijwilliger, het individu/gezin en hun persoonlijk netwerk, is uitgebreid besproken wat mensen willen, wie deel uitmaakt van het persoonlijk netwerk, en wie uiteindelijk aanwezig zal zijn om samen na te denken. De conferentie kan van start gaan en de vrijwilliger doet al het nodige om dit praktisch te organiseren.

Jouw rol als professional

Tijdens de informatieronde breng je, indien gevraagd door het gezin, beknopte relevante informatie over het probleem. Je legt de mogelijkheden van inzetbare hulp neutraal en duidelijk uit. Tijdens het besloten deel verlaat je de conferentie. Indien mogelijk ben je aanwezig voor de presentatie van het plan.

5. Na de conferentie

Na de conferentie krijgt jij als professional het plan doorgestuurd. Nu begint het echte werk voor alle deelnemers: het uitvoeren van het plan. Als dingen anders lopen dan verwacht, komt een deel (of de hele groep) weer samen om het plan, daar waar nodig, aan te passen.

Jouw rol als professional

Het is van grote betekenis om als professional het plan in ontvangst te nemen en afspraken te maken over hoe dit plan gezamenlijk uitgevoerd gaat worden. Vervolgens draag je mee zorg dat het afgesproken hulpverleningsaanbod wordt geleverd. Indien de familie dit wenst, bied je coaching bij de uitvoering van het plan.

Een professional als informant

Het is mogelijk dat je als professional wordt aangesproken als informant op een conferentie waarvan je de kernpersoon niet kent. Je hoeft de hulpvrager(s) niet vooraf te kennen, nog op de hoogte te zijn van de voorgelegde hulpvraag van de conferentie.

Je krijgt tijdens het informatiegedeelte van de conferentie ongeveer 20 min de tijd om algemene informatie te geven zoals gevraagd. Je stelt eventueel foldermateriaal ter beschikking van alle deelnemers en beantwoord hun vragen tijdens het open informatiegedeelte van de conferentie. Nadien verlaat je de locatie.

Een Eigen Kracht-conferentie creëert kansen voor alle deelnemers…

  • …de kans om zelf een plan van aanpak te maken voor de toekomst
  • …de kans om zorgen en informatie te delen
  • …de kans om op nieuwe ideeën te komen als mensen uit het netwerk zich met elkaar verbinden
  • …de kans om oplossingen en nieuwe ideeën te vinden die vanuit het netwerk komen
  • …de kans om zelf aan te geven welke hulpverlening er nodig is
  • …de kans om de wensen en de stem van de jongere/het kind centraal te zetten
  • …de kans voor gezinnen en jongeren om eigenaar te zijn van hun eigen leven

Wat is er anders aan een Eigen Kracht-traject?

  • Een Eigen Kracht-traject kan je inzetten in zeer uiteenlopende situaties.
  • Onze organisatie kent geen wachtlijsten en heeft de mogelijkheid om snel te schakelen.
  • De coördinatoren van EKC zijn opgeleide vrijwilligers. Hun rol bestaat erin mensen te ondersteunen om zelf beslissingen te nemen.
  • Deelname vergroot eigen regie van mensen: je beslist zelf wat je nodig hebt en wie daarin een rol kan spelen.
  • Het effect van een traject is een langdurig betrokken netwerk dat meer vertrouwen heeft in elkaar.

Veelgestelde vragen door professionals

Ja, dat doen ze zeker. Sinds onze start in Vlaanderen in 2003 zien we dat Eigen Kracht-conferenties werken – ook in complexe situaties. Denk aan gezinnen met meerdere uitdagingen of situaties van conflict en kwetsbaarheid.

Hoewel we zelf geen budget hadden voor grootschalig onderzoek, vergelijken we voortdurend onze ervaringen en cijfers met die uit Nederland en andere landen. En wat blijkt? Onze resultaten lopen gelijk met die van ruim zestig onderzoeken wereldwijd.

De plannen die tijdens een conferentie gemaakt worden, zijn bijna altijd van goede kwaliteit – dat bevestigen zowel deelnemers als professionals. De meeste plannen worden ook effectief uitgevoerd en leiden tot meer grip op de situatie, oplossingen op maat, én meer steun vanuit het eigen netwerk.

Een bijkomend voordeel: omdat families meestal eigen hulpbronnen inzetten, daalt de nood aan zwaardere of langdurige professionele hulp. Dat zorgt voor duurzamere oplossingen en is bovendien vaak kostenbesparend.

Kortom: Eigen Kracht werkt – omdat mensen zelf het verschil maken.

Zeker! Een Eigen Kracht-traject vervangt de hulpverlening niet – het vult die juist aan. De Eigen Kracht Centrale werkt graag in overleg met hulpverleners, maar laat mensen eerst de ruimte om zélf met hun netwerk na te denken over oplossingen. Zonder buitenstaanders erbij.

Dat maakt dat plannen vaak beter passen bij de situatie van de betrokkenen. Ze voelen zich gehoord en zijn gemotiveerder om ermee aan de slag te gaan. Daardoor worden de afspraken meestal ook écht uitgevoerd.

Professionele hulp kan zeker deel uitmaken van het plan – en dat gebeurt regelmatig. Het verschil? Die hulp wordt dan bewust gekozen door de mensen zelf, wat de kans op succes vergroot.

Hulpverleners willen wel samenwerken met het netwerk van cliënten, maar door tijdsdruk is dat vaak beperkt. De Eigen Kracht-coördinator is vrijwilliger en kan wél de tijd nemen om het bredere netwerk in beeld te brengen en voor te bereiden op een bijeenkomst.

Zo worden professionele expertise én steun uit de omgeving samengebracht. En blijft de regie bij de mensen zelf – daar draait het om.

Ja. Tijdens een Eigen Kracht-conferentie maken families zélf een plan. Omdat het hun eigen plan is, sluit het beter aan bij wat zij nodig hebben. De deelnemers houden de regie in handen, samen met mensen die zij vertrouwen: familie, vrienden, buren of andere bekenden.

Gemiddeld staan er zo’n 17 afspraken in een plan, over verschillende domeinen van het leven. Denk aan:
– “De kinderen gaan één keer per maand logeren.”
– “Tante helpt met het schrijven van een sollicitatiebrief.”
– “Vader belt elke week met zijn kind.”
– “Tot er een pleeggezin is, blijven de kinderen bij opa en oma.”
– “De buurvrouw maakt soep als het nodig is.”
– “Als mama weer ziek is, passen die en die op.”

Het zijn vaak mensen die hulpverleners anders niet zouden bereiken, maar die wél iets kunnen betekenen. De plannen zijn veilig én creatief, omdat ze vertrekken vanuit de kracht van het netwerk. Na de conferentie blijft de regie meestal bij de familie. Ze vragen sneller hulp aan hun omgeving, en hebben vaak minder professionele hulp nodig.

Een Eigen Kracht-conferentie kan een steun voor je zijn op momenten in je leven wanneer je niet goed weet hoe het verder kan.
Gezinnen en individuen gingen, samen met hun persoonlijk netwerk, al aan de slag rond verschillende thema’s:

  • Pestproblemen
  • Afspraken maken bij echtscheidingen
  • Uitdagingen voor kinderen en jongeren
  • Het oplossen van conflicten
  • Leven met een ziekte en zoeken naar goede ondersteuning
  • Ouder worden en blijven wonen zoals je dat zelf wil
  • Zorgen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen
  • Uithuisplaatsing van een kind
  • Vragen over tewerkstelling en carrièrewijzigingen
  • (Re)integratie in de maatschappij
  • Het omarmen van een gezondere levensstijl
  • Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden
  • Ondersteuning bij het omgaan met stressvolle levensgebeurtenissen

Meer weten of informatie delen?   Bekijk onze folders

Interesse in onze werking?

Contacteer ons of volg een online info-moment

Om jou als professional zicht te geven op de mogelijkheden en ruimte te geven om vragen te stellen, organiseert EK© regelmatig online info-momenten via Zoom. Tijdens deze info-momenten krijg je een idee hoe je een Eigen-Kracht-traject kan inzetten en hoe dit juist in zijn werk gaat.

Bekijk de meest recente data en tijdstippen hieronder of bekijk onze kalender voor een overzicht van al onze activiteiten.

Info-uurtje voor professionals

Online

Wanneer: 27 mei om 16u
Wie: hulpverleners en professionals
Waar: online via Zoom

Info-uurtje voor professionals

Online

Wanneer: 19 juni om 9u
Wie: hulpverleners en professionals
Waar: online via Zoom

Info-uurtje voor professionals

Online

Wanneer: 4 september om 12u30
Wie: hulpverleners en professionals
Waar: online via Zoom

Via deze zoomlink kan je deelnemen aan elk online info-moment.

Denk je aan een gezin of individu die wij kunnen ondersteunen met het organiseren van een Eigen-Kracht traject? Vul het aanmeldformulier in via de knop hieronder of schrijf je in voor een online info-moment voor meer informatie.

Schrijf iemand in voor een EKC-traject

7B0A4790

Wil je ons ondersteunen?

Kom onze EKC-ploeg versterken als Eigen Kracht-coördinator!

Meer informatie Info uur

Eigen Kracht Centrale